De winnaars op een rijtje. (v.l.n.r.) Frouke Bienefelt, Iris Hoofdman, Kees Kuijper en Marit 't Mannetje.  Foto: Sam Fish
De winnaars op een rijtje. (v.l.n.r.) Frouke Bienefelt, Iris Hoofdman, Kees Kuijper en Marit 't Mannetje. Foto: Sam Fish Foto: Sam Fish

En de Rabobank Cultuurprijs gaat naar…

Op donderdagmiddag 11 oktober mochten de laatste tien finalisten van de Rabobank Cultuurprijs Literatuur hun ingestuurde werk voorlezen voor publiek en vakjury in een afgeladen Rabobankzaal in het Diekhuus te Middelharnis.

Door Sam Fish

De volle zaal werd getrakteerd op prachtige verhalen en gedichten. Maar helaas kan niet iedereen winnen. Het was de eer aan Peter van der Graaf (juryvoorzitter en docent creatief schrijven), Wim Nobel (directeur Bedrijven Rabobank Het Haringvliet) en wethouder Berend Jan Bruggeman om de prijzen uit te reiken. Zo was er een cheque van 250 euro voor beide jeugdwinnaressen (poëzie en proza, ingezonden door jongeren van 12 tot 18 jaar) en lag er een cheque van 500 euro klaar voor de winnaars van de volwassen inzendingen (poëzie en proza ingezonden door volwassenen van 18 jaar en ouder). In totaal zijn er 43 inzendingen binnen gekomen.

Poëzie jeugd
De prijs voor beste gedicht was voor Iris Hoofdman. Volgens de jury 'pakt' het gedicht Grijs je meteen. "Met een openingszin als: 'Ik zoek het grijs in alles' zet Iris de lezer direct op scherp". Het gedicht ontlokte de jury uitspraken als 'filosofisch', 'poëtische kwaliteiten' en 'een jonge Aristoteles'.

Proza jeugd
In deze categorie ging Marit 't Mannetje er met de prijs van door. Zij schreef het verhaal Het meisje dat in de duisternis leefde. De jury noemde dit "Een origineel, actueel en zuiver verhaal" en vond dat Marit zich goed heeft ingeleefd in de belevingswereld van het hoofdpersonage.

Poëzie volwassen
Frouke Bienefelt mocht de prijs voor het beste gedicht in de categorie 18+ mee naar huis nemen. Zij schreef een gedicht met de titel Naar het licht. Over dit gedicht zei de jury "Het wordt bij iedere lezing mooier, dieper, ontroerender". De jury genoot van het subtiele gebruik van tegenwoordige en verleden tijd en het mondjesmaat onthullen van de inhoud van het gedicht.

Proza volwassen
Kees Kuijper won met De stoep van de Vrijheidslaan de prijs voor het beste verhaal dat door een volwassene is geschreven. Dit verhaal sprong er volgens de jury uit omdat het een geheel is, een goede ontwikkeling kent en klopt qua stijl. Maar vooral omdat het ontroert en de lezer meesleept – zelfs na meerdere keren lezen. Daarnaast zit er humor in en zet het de lezer aan het denken.

Naast de geldprijs gingen de winnaars ook naar huis met een bosje bloemen en kregen alle finalisten het volledige juryrapport mee, gebundeld in een klein boekje met daarin ook het ingezonden gedicht of verhaal.