U ontvangt een aantrekkelijk jaarlijks rendement tot 10% netto. Als u extern financiert, dan heeft u veelal elk jaar een positieve kasstroom.
U ontvangt een aantrekkelijk jaarlijks rendement tot 10% netto. Als u extern financiert, dan heeft u veelal elk jaar een positieve kasstroom. Foto:

'Zonnig rendement'

Zonne-energie is hot! Het is dan ook één van de meest succesvolle onderdelen van het project Energieke Regio. Dit omdat het goed voelt en goed loont. U ontvangt een aantrekkelijk jaarlijks rendement tot 10% netto. Als u extern financiert, dan heeft u veelal elk jaar een positieve kasstroom. En als u niet zelf wilt investeren, dan zijn er wellicht anderen die in zonnepanelen op uw dak willen investeren. Bijkomende voordelen: maatschappelijke uitstraling en soms extra comfort, omdat het dak minder opwarmt als er zonnepanelen op liggen. Maar eerlijk is eerlijk: de meeste gebouweigenaren kiezen toch vooral voor het financiële rendement.

U verdient uiteraard door besparing op uw inkoopkosten, maar ook door overtollige stroom terug te verkopen aan het elektriciteitsnet. Andere verdiensten zitten hem soms in subsidies (voor zakelijke grootverbruikers met een aansluiting boven 3x80 Ampère) of in fiscale voordelen (aantrekkelijk voor zakelijke kleinverbruikers die winst maken).

Omdat de Rijksoverheid vol op duurzame energie inzet, bevat de subsidiepot voor het opwekken van duurzame energie in 2018 maar liefst 12 miljard euro! Goed nieuws voor zakelijke grootverbruikers. Voor kleinverbruikers (dus t/m 80 Ampère) is er geen subsidie. Zij krijgen tot tenminste 2020 over aan het net teruggeleverde stroom de energiebelasting vergoed. Dat noemt men salderen en dat mag onbeperkt, zolang u per jaar niet méér teruglevert dan u afneemt. Na 2020 komt er een terugleversubsidie. Hoe die terugleversubsidie eruit gaat zien, wordt binnenkort bekend gemaakt. De minister heeft een min of meer gelijkwaardige regeling toegezegd.

Ingewikkeld? Jazeker, maar geen reden om te denken dat het niet interessant is! Onze onafhankelijke adviseurs kunnen in begrijpbare taal uitleggen en uitrekenen wat voor u het beste is. Via Energieke Regio is al voor vele miljoenen euro's aan subsidie binnengehaald. De kosten voor het objectief bepalen van de ideale installatie (€400-€550) en het aanvragen van subsidie (€200) bedroegen gemiddeld minder dan 1% van het subsidiebedrag.

Dus gebouweigenaar: grijp deze kans! Laat onderzoeken of ook u hiermee geld kunt verdienen. Wilt u als grootverbruiker SDE subsidie laten aanvragen? Op 15 oktober kan de subsidie weer worden aangevraagd.

Energieke groet!
Krijn Ratsma, voorzitter Stichting Energieke Regio