Burgemeester Gregor Rensen steekt een kaarsje aan (Foto: Jos Uijtdehaage)
Burgemeester Gregor Rensen steekt een kaarsje aan (Foto: Jos Uijtdehaage) Foto: JosUijtdehaage

Deportatie Joodse burgers herdacht in De Sjoel

Brielle - Afgelopen zondagmiddag was de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in de voormalige synagoge van Brielle aan de Turfkade.

Tijdens deze bijzondere bijeenkomst worden ieder jaar de namen genoemd van de 45 Joden die in 1942 van Voorne-Putten werden weggehaald. Bijna allemaal werden ze vermoord in een van de concentratiekampen.

Dit waren de families Cohen, Gazan, Katan en Philipse uit Brielle. Families Wessels en Van Dijk uit Oostvoorne, Frenkel uit Hellevoetsluis, Blankenstein uit Heenvliet en de families Levie uit Spijkenisse en Zuidland. De oudste was 97 jaar en de jongste 7 jaar.

Er werd iets over de families verteld en hun namen werden één voor één genoemd. Na het noemen van een naam was er gelegenheid om een kaarsje aan te steken. Voor ieder van hen zijn ook Stolpersteine gelegd: 21 in Brielle, 6 in Oostvoorne, 1 in Hellevoetsluis, 3 in Heenvliet, 5 in Spijkenisse en 9 in Zuidland.

Medewerking werd deze middag verleend door Prof. Dr. F. Schröder, cello; Doron Peper, zang en leerlingen van CSG Bahûrim in Brielle en vele anderen. Ook burgemeester Gregor Rensen was bij de herdenking aanwezig en stak een kaarsje aan.