Kinderen bij een uitvaart

Is het goed om de allerkleinsten onder ons te betrekken bij de dood, ze bij een overleden dierbare te laten en die aan te raken? Betrek je kinderen bij de uitvaart of hou je ze er zover mogelijk vandaan? Hoe leg je de dood uit? Vertel je feiten of maak je het mooier dan het is?

Ik heb meerdere uitvaarten begeleid waarbij kinderen aanwezig waren. Iedere keer weer sta ik versteld hoe natuurlijk en dapper deze kleine mensen met de dood omgaan.

Vrije keuze om te kijken Ik denk dat het belangrijk is om kinderen zelf de keuze te geven om in de kist te kijken tijdens het afscheidsproces. Ik heb meegemaakt dat kinderen niet wilden kijken. Dan werd de kist afgedekt met een warme deken, maar waren de kinderen wel in de kamer bij met de rest van de familie. Ik maak ook vaak mee dat kinderen wel willen kijken. Dan zetten we een krukje klaar zodat ook de allerkleinste kunnen kijken. Zolang kinderen zelf de keuze maken, gaat dit heel natuurlijk. Kinderen zijn vaak sterker dan wij denken en weten zelf heel goed wat ze willen.

Je kunt kinderen ook op andere manier erbij betrekken. Ze kunnen mooie tekeningen maken voor op of in de kist, zelf de kist versieren of de binnenkant van de deksel met een 'geheime boodschap'.

Belangrijk om een rol tijdens de uitvaart te hebben. Op de dag van de uitvaart geven we kinderen ook wel eens een 'belangrijke rol'. Zo kunnen ze een knopje dicht draaien bij het sluiten van de kist, een kaars aansteken voor of tijdens de bijeenkomst, een bloem neerleggen of een ballon oplaten aan het einde van de bijeenkomst. Maar kinderen kunnen bijvoorbeeld ook een gedichtje voorlezen, een liedje zingen of piano spelen. Het is fijn als kinderen iets kunnen doen tijdens het afscheid waar ze trots op kunnen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat deze mooie herinnering kan helpen om het overlijden van opa of oma of een andere dierbare een plekje te geven.

Betrek je kinderen bij een uitvaart? Het is een vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden. Ieder kind is anders. Als wij - de volwassenen - open en eerlijk zijn over wat er aan de hand is, over wat ze te zien krijgen en hoe een overleden persoon aanvoelt – dan hoef het helemaal niet eng of traumatiserend te zijn. Met de juiste begeleiding, is een afscheid voor een kind juist vaak heel mooi en waardevol.
Majon Heesen