In opdracht van woonbedrijf Westvoorne werd gestart met de sloop van vier oude gezinswoningen aan de Hoogvlietlaan (Fotografie: Chris Konings)
In opdracht van woonbedrijf Westvoorne werd gestart met de sloop van vier oude gezinswoningen aan de Hoogvlietlaan (Fotografie: Chris Konings) Foto: Chris Konings

Karakteristieke huizen gesloopt voor energieneutrale woningen

Rockanje - Het waren de eerste woningen die ooit aan de Hoogvlietlaan zijn gebouwd, op de hoek met de Vlielander Heinlaan.

De vier woningen verkeerden echter in zeer slechte bouwkundige staat. Ze dateerden dan ook al van kort na de Tweede Wereldoorlog en stonden zelfs nog op koeienhuiden. Het zware verkeer dat jarenlang passeerde, had inmiddels behoorlijke schade aan de wederopbouwwoningen toegebracht.

Het gemeentelijke Woonbedrijf vond het een te grote investering om de oude huurwoningen te renoveren. De vier woningen, waarvan de helft vorig jaar al leeg stond, moesten dus worden gesloopt om plaats te maken voor acht benedenbovenwoningen. Dit zou tegelijk gaan plaatsvinden met de realisatie van de brede school. Die werkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan en dus ging ook de sloophamer in de wederopbouwwoningen. De nieuwe basisschool, cultureel centrum en sportzaal komen naast de woningen die op de inmiddels lege plek gebouwd gaan worden.

Op de plek van de 4 gezinswoningen die zijn gesloopt, komen 8 zogenaamde BeBo's terug. Dat zijn benedenbovenwoningen, die geschikt zijn voor een- en tweepersoons huishoudens. De woningen zijn ook geschikt voor jongeren en voorzien in de behoefte aan sociale huurwoningen voor starters in Rockanje. De woningen worden bijzonder energiezuinig gebouwd en niet aangesloten op het gasnet. Onder andere een warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor voldoende energie. Alle vier bovenwoningen hebben een privé-opgang, waardoor een galerij niet nodig is. De tweekamerwoningen hebben een terras of ruim balkon en iedere woning beschikt over een eigen berging op de begane grond. Naar verwachting worden de 8 woningen volgend jaar opgeleverd en verhuurd.

De huizen zijn in 1947, dus vlak na de oorlog, gebouwd
Een impressie van de acht zogenaamde BeBo's