Afbeelding
Foto: Havenziekenhuis

Havenziekenhuis wordt Havenpolikliniek

Het Havenziekenhuis verandert in een poliklinisch centrum onder de naam Havenpolikliniek en houdt op te bestaan als zelfstandig volledig ziekenhuis. Dat is mogelijk door de samenwerking tussen Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis.

Alle trajecten voor medezeggenschap en goedkeuring zijn bij alle betrokken ziekenhuizen doorlopen. Alleen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moeten de plannen nog goedkeuren. De NZa heeft de plannen voor de overheveling van delen van de zorg van het Havenziekenhuis naar het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het IJsselland Ziekenhuis inmiddels al goedgekeurd. Onder de vlaggen van de betrokken vier ziekenhuizen blijven zo de goede poliklinische zorg en de toegang tot vervolgzorg behouden voor het centrum van Rotterdam. En verder blijven de artsen en vaste medewerkers van het Havenziekenhuis verzekerd van werk. Dat is belangrijk met het oog op behoud van werkgelegenheid en het personeelstekort in de zorg. De transitie van de zorg wordt inmiddels voorbereid en start naar verwachting binnenkort, zodat na goedkeuring veilige en zorgvuldige overheveling van patiëntenzorg plaats kan vinden.

Poliklinische zorg blijft behouden
In de nieuwe situatie kunnen patiënten in de Havenpolikliniek (op de huidige locaties van het Havenziekenhuis aan het Haringvliet in het centrum van Rotterdam) terecht voor alle huidige poliklinische zorg en specialismen. Ook de specialisatie Tropen- en Infectieziekten en Ouderengeneeskunde gaan op deze locatie verder. Patiënten kunnen bij de Havenpolikliniek vertrouwd en dichtbij terecht voor alle afspraken en onderzoeken die op de polikliniek kunnen worden gedaan. Dat gebeurt door dezelfde artsen en medewerkers als nu. Voor eventuele verdere behandelingen, zoals operaties en opnames, kunnen patiënten terecht in het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis of IJsselland Ziekenhuis.

Overgangsfase
De betrokken ziekenhuizen hebben afspraken gemaakt over de overgangsfase, de nieuwe situatie en de gevolgen daarvan voor patiënten, artsen en medewerkers. Daar worden uiteraard ook patiënten en verwijzers zoals huisartsen over geïnformeerd. De transitie van de zorg is grondig voorbereid en start waarschijnlijk binnen afzienbare tijd.

Waar is straks welke klinische zorg?
Het plan om met meer ziekenhuizen op deze manier samen te werken in een poliklinisch centrum is uniek in Nederland. In de nieuwe situatie ligt de verantwoordelijkheid van de hele zorg (dus ook voor de zorg in de Havenpolikliniek) bij het betreffende partnerziekenhuis. Daarbij zullen artsen en zorgmedewerkers van het Havenziekenhuis mee over gaan naar de betrokken ziekenhuizen. Dat betekent dat patiënten in veel gevallen, zowel in het poliklinisch centrum als in het andere ziekenhuis, vertrouwde gezichten blijven houden. Patiënten die nu bij het Havenziekenhuis in behandeling zijn, krijgen tijdig persoonlijk bericht waar ze wanneer terecht kunnen voor welke afspraak, onderzoek of behandeling.
Voor operaties, ziekenhuisopnames en andere vervolgzorg kunnen patiënten straks terecht bij:

Erasmus MC
- Dermatologie
- Kindergeneeskunde (KinderHaven)
- Pijngeneeskunde
- Tropen- en Infectieziekten

Franciscus Gasthuis & Vlietland
- Cardiologie
- Keel- Neus- en Oorheelkunde
- Longgeneeskunde
- Urologie

Maasstad Ziekenhuis
- Geriatrie
- Neurologie

IJsselland Ziekenhuis
- Chirurgie (inclusief Academisch Darmcentrum en Academisch Borstkankercentrum)
- Gynaecologie
- Interne Geneeskunde (exclusief Tropen- en Infectieziekten)
- Neurochirurgie
- Orthopedie
- Reumatologie