Nederlandse Spionagewegen

Rotterdam Centraal, 4 september 2017. Ik sta in alle vroegte te wachten op mijn trein naar Den Haag. Niemand in de buurt.
Ik verwijder een plakkaat poep onder mijn schoen met een zakdoekje, leeg mijn neus in mijn handpalm en krab geheel discreet aan mijn jeukende zaakje. Ineens valt mijn oog op een klein dingetje. Dat kleine dingetje bevindt zich, voor alle duidelijkheid, in de reclamezuil waar ik voor sta. Ik buk voorover, concentreer mij op dat kleine zwarte pieletje en kan maar één ding constateren; er zit een camera in de reclamezuil!
Ik denk na. Wat waren ook alweer mijn laatste handelingen? Rustig blijven. Lukt niet! Paniek! Binnenkort ziet iedereen mij worldwide op het web mijn edele delen herinrichten! Dit is foute boel. Ik krijg het warm, mijn oren worden rood en er beginnen zweetpareltjes in mijn nek te ontstaan. Wat te doen? Ik vraag het filmpje gewoon op. Haast is geboden!
'Hallo? Ja, hier, met J. Ik ontdek hier net een camera in een reclamezuil. Niet dat ik rare dingen doe als ik op een station sta, integendeel, maar ik ben nogal gesteld op mijn privacy. Ik wil dat filmpje hebben en het dan zelf vernietigen.'
NS: 'Beste J. Deze camera's bevinden zich in honderden reclamezuilen. Dat weten reizigers niet, maar met die camera's kijken adverteerders of passanten de advertentie bekijken en hoe lang. Niets meer en niet minder.'
J: 'En wie bekijken die filmpjes dan?
NS: ' Nou, gewoon mensen van de reclamebureaus en wat mensen die zijn ingehuurd bij die bureaus.'
J.: 'maar is iedereen die die filmpjes dan bekijkt gescreend?
NS: 'Uuh, nou…'U moet het zo zien. Het zijn eigenlijk geen filmpjes, maar sensoren. Eigenlijk filmen ze niet.'
J.: Ja, wat is dit nou? Het zijn toch gewoon camera's zei u?'
NS: 'Sorry meneer, de lijn wordt slecht. Tunnel. Over enkele ogenblikken rijden we station Schiphol binnen'.
Verbinding verbroken.

Uit navraag blijkt dat het bedrijf dat de kleine dingetjes in de zuilen heeft geplaatst, Exterion, aangeeft dat het wel degelijk om camera's gaat. De NS kunnen blijkbaar wel aan Italianen uitleggen waarom hun Fyra een shittrein is, maar niet wat er in een simpele reclamezuil zit.
Gevalletje van even de privacy van de reiziger over het hoofd zien om met deze stiekeme methode extra centjes te verdienen. Niet chique!Stelletje viespeuken, die reclamebureaus en de Nederlandse Spionagewegen. Bah!
J.