Vele vragen werden beantwoord. Foto: ExxonMobil
Vele vragen werden beantwoord. Foto: ExxonMobil Foto: ExxonMobil

ExxonMobil geeft omwonenden uitleg over brand

Spijkenisse – Vorige week woensdagavond werd in congrescentrum Innovatiekracht aan de Plaatweg een informatieavond voor omwonenden over de brand die op maandagavond 21 augustus bij ExxonMobil plaats vond gehouden.

Voorlichters en deskundigen van Exxon, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, DCMR en GGD waren aanwezig om aan de circa 80 geïnteresseerde en/of verontrustte inwoners tekst en uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Burgemeester Salet van Nissewaard was eveneens aanwezig. Suzanne Mulder van RTV Rijnmond leidde de informatiebijeenkomst, waarbij alle voorlichters allereerst toelichting gaven over wat er gebeurd was en hoe daarop vanuit de diverse instanties gehandeld en gereageerd was. Vragen die daarna gesteld werden gingen onder andere over wanneer en manier waarop omwonende gealarmeerd zijn, materiële schade voor inwoners, landbouw en andere ondernemers en gevaar voor de gezondheid. Ook praktische zaken zoals 'zijn mijn groenten uit de moestuin nog eetbaar' of 'hoe krijg ik mijn zonnepanelen weer schoon' kwamen aan de orde.

Excuses
ExxonMobil directeur Harro van de Rhee bood allereerst excuses aan voor het incident. Hij vertelde dat de fabriek, waarbij in één van de zeven van de zogenaamde 'fornuizen' in de unit de brand woedde, buiten bedrijf is. De andere circa 20 fabrieken op het Exxon complex zijn nog gewoon in werking. 'De huidige situatie is dat nu onderzocht wordt wat er precies gebeurd is, wat de schade is en hoe dit heeft kunnen gebeuren.' Op de ochtend na de brand werd een telefoonteam ingezet om vragen van verontrustte omwonenden te kunnen beantwoorden. Tegelijkertijd is Exxon begonnen met het opnemen van de schade en waar mogelijk de roet die, ten gevolge van de brand en door de windrichting die avond voornamelijk in Zuidland, Abbenbroek het Bernissegebied en Simonshaven is neergekomen, te laten verwijderen. Mensen konden hun beroete auto's op kosten van ExxonMobil laten wassen, in jachthavens werden al meer dan 300 boten gereinigd en er werden inmiddels al delen van de Bernisse en oppervlaktewater gereinigd.

Land- en tuinbouw
De brand vond voor de landbouwers in het getroffen gebied op een dramatisch slecht tijdstip plaats, namelijk vlak voordat geoogst zou worden. 'De diverse gewassen staan nu nog op het land en zijn niet meer verkoopbaar', aldus LTO Noord afdeling Voorne-Putten voorzitter Jan Varekamp. Op maandagavond vóór de omwonenden bijeenkomst waren bij de aparte informatieavond voor de agrariërs zo'n 120 boeren en tuinders aanwezig. Van de Rhee heeft tijdens die bijeenkomst toegezegd ook die schade geheel te vergoeden. Over hoe en wanneer de gewassen geoogst gaan worden en wat ermee gebeurt is de land- en tuinbouw organisatie in overleg met Exxon. Volgens Varekamp is de roet, die ook op het gras dat door koeien wordt gegeten is neergekomen, niet terug te vinden in de melk of in het vlees van de koeien.

NL.Alert
Volgens Guusje Eggen van de afdeling gezondheid en milieu van GGD Rotterdam Rijnmond zorgt het binnenkrijgen en aanraken van roet alleen bij grote hoeveelheden of langdurige blootstelling voor irritatie van bijvoorbeeld slijmvliezen of ogen. Jan van Nies van milieudienst DCMR gaf aan te onderzoeken hoe en wat er gebeurt is, wat eraan gedaan is om het incident zo klein mogelijk te houden, waarom een aantal beveiligingen niet of onvoldoende gewerkt hebben, wat ervan geleerd is en wat anders moet. Ook onderzoekt de dienst of er verwijtbare fouten zijn gemaakt. Maikel Lensen van de Veiligheidsregio gaf uitleg over hoe de alarmering en brandbestrijding in z'n werk was gegaan. Maurice Lenferink van dezelfde instantie vertelde waarom voor een Nl.Alert was gekozen om de bevolking van het om de petrochemische fabriek liggende gebied te waarschuwen en er geen sirenes waren afgegaan. Na afloop van de bijeenkomst kon nog worden nagepraat en directe vragen worden gesteld aan de aanwezige deskundigen. Ook werden ter plaatse nog niet gemelde schades door een medewerker van ExxonMobil opgenomen.