Hans van Poelgeest wil anders kijken naar economie. (Foto: Rianne Dekker)
Hans van Poelgeest wil anders kijken naar economie. (Foto: Rianne Dekker) Foto:

"Toekomst begint met keuzes die we vandaag maken"

MONSTER- Het plantje Watermunt staat bekend om zijn snelle groei en mooie bloeiwijze langs en in het water. Als het aan Hans van Poelgeest ligt, groeit en bloeit straks ook de Westlandse economie als gevolg van "zijn" Watermunt, een lokaal Westlands betaalmiddel en refererend aan genoemd plantje, muntgeld en het vele water dat het Westland rijk is. Met het project "Betalen met de Watermunt" heeft de projectmanager van de in mei jl. opgerichte Stichting Regiogeld Westland de aandacht getrokken van ondernemers en politiek.

Door Rianne Dekker

De voorstander van medicinale cannabis en bestuurder van de Ubuntu Partij Nederland, welke als doel heeft geld een compleet andere rol te gaan laten spelen in de samenleving, kan zich scharen onder de pioniers op het regiogeld vlak. De letterlijke definitie van een pionier luidt: iemand die onbekend terrein betreedt, meestal met de bedoeling om zich daar te vestigen, met de verwachting dat anderen zullen volgen. Het onbekende terrein is inmiddels betreden. Het principe wordt namelijk al toegepast in Vlaardingen met de Florian, Rotterdam met de Dam en Alphen aan den Rijn met de Alpha, waaraan bijvoorbeeld Avifauna en Archeon deelnemen. Gevestigd en opgevolgd in deze regio's. Nu het conservatief ingestelde Westland nog, dat, aldus Van Poelgeest, "nog in de fase verkeert van: wat zeggen en vinden mensen ervan".

Doneren
Hans hoopt dat ondernemend en politiek Westland warm gaan lopen voor de lancering van de Watermunt oftewel WAMU. De vaandeldrager is druk doende een zakelijk draagvlak te creëren. "Zonder draagvlak is er geen kans van aanname", zo zegt hij. "Er zijn ondernemers nodig, in beginsel tien per kern, om mee te doen. Je zou kunnen spreken van een soort lidmaatschap. Men kan een rekening afsluiten bij WAMU, waarop men een bedrag deponeert. Donaties zijn sowieso welkom, want een betaalapplicatie is duur. Ook moet natuurlijk de politiek erbij worden betrokken. Zeker met het oog op het agendapunt Armoedebestrijding, waarbij de WAMU uitstekend kan worden ingezet door een aantal zekerheden te creëren. Westland Verstandig heeft een luisterend oor, is Ubuntu gericht. Het zoekt naar mogelijkheden en kan scherpte aandragen bij het College. Tevens is een aantal kernconsulenten nodig en in elke kern een uitgiftepunt. Als de munt een aantal keer van de hand is gegaan, is het mogelijk hem om te wisselen in euro's, die bijvoorbeeld nodig zijn om overheidsrekeningen te betalen". Van Poelgeest hoop in oktober/november aanstaande al de girale versie van de WAMU te kunnen lanceren. Wie het WAMU netwerk wil versterken om dit te kunnen realiseren, wordt uitgenodigd een bezoek te brengen aan de website www.betalenmetdewatermunt.nl

Zekerheid
Regiogeld heeft als doel de lokale middenstand te steunen in haar bestaansstrijd tegen de (inter)nationale ketens. Geld gaat lokaal besteed worden om leegloop van lokale handel en alle gevolgen van dien, zoals werkloosheid en leegstand, tegen te gaan. Door het binnen de regio te laten circuleren creëer je daar opdrachten voor en investeringen in de kleine ondernemers. Deze krijgen hierdoor meer financiële zekerheid, waardoor banken toeschietelijker worden in het verstrekken van financieringen. En de onderlinge betrokkenheid komt het ook ten goede. Maar rijst dan niet meteen de vraag: wat doe je dan als je binnen de bewuste regio niet over alle ondernemers beschikt die je nodig hebt? Met andere woorden: je moet dan als regio wel van alle markten thuis zijn om de bestedingen binnen dit gebied te houden. Van Poelgeest heeft hier een pasklaar en op het pionierslijf geschreven antwoord op: "Hier liggen dan kansen om die winkel, waar nog gebrek aan is, van de grond te laten komen in de regio".

WAMU-waardig
Maar geeft het Westland eigenlijk wel aanleiding voor regiogeld? Van Poelgeest: " Het Westland ervaart, zoals vele andere gemeenten, een leegloop. Kosten voor ondernemers en burgerij zijn door het huidig monetair systeem in disbalans geraakt en dat houdt deuren gesloten. Door onzekerheid en kunstmatige economische schaarste zijn we als maatschappij afhankelijk van grote multinationale cooperaties en nationale overheidsdruk".
Van Poelgeest, die diverse werkplekken heeft gehad, ervoer dat de focus carriere en geld verdienen kan leiden tot veel stress. "Met één been in het keurslijf en het ander geparkeerd in een leefstijl van gelukkig zijn met minder, ben ik me gaan richten op de boodschap: "De toekomst begint met de keuzes die we vandaag maken". Het Westland heeft genoeg in huis om een voorbeeldgemeente te zijn".