Afbeelding
Foto: René Bakker

Joke en Piet Versendaal

Beroepsvrijwilligers, zo zou je echtpaar Joke en Piet Versendaal wel kunnen betitelen. Bij tal van clubs en verenigingen maken ze zich al tientallen jaren verdienstelijk. Het enthousiaste, geheel op elkaar ingespeelde stel is inmiddels pensioengerechtigd en oma en opa van twee kleinzoons, maar nog lang niet van plan achter de geraniums te gaan zitten.

Geboren Rotterdammers Piet (70) en Joke (65) ontmoetten elkaar destijds via vrienden in Rhoon, waar ze na hun huwelijk ook gingen wonen. Piet was inkoper bij Rietschoten & Houwens (later Imtech), Joke werkte onder andere bij de Bijenkorf en bij Heineken.

Wijkgroep Waterland
Piet voetbalde in zijn jonge jaren bij TOGR in Rotterdam. Daar deed hij ook zijn eerste vrijwilligerswerk als secretaris en scheidsrechter. Kennissen van Joke en Piet woonden in de nieuwe wijk Waterland en wezen hen op een te koop staand huis bij hen in de buurt; 36 jaar geleden verhuisden ze met hun zoon naar Spijkenisse. Al daarvoor zat Joke met haar vriendin bij de knutselclub van wijkgroep Waterland. Snel daarna werd ze vrijwilliger bij de kinderclub gevraagd. Ook Piet werd gevraagd; hij organiseerde de bingo, werd penningmeester en is dat nog steeds. In december transformeert hij tot hoofdpiet voor de wijkgroep en speelt dezelfde rol bij de Schiedamse reddingsbrigade. Jammer genoeg is het aantal deelnemers aan de activiteiten van de wijkgroep na verhuizing buiten de wijk sterk terug gelopen.

De Nieuwe Brug
Een vriendin van Joke vroeg haar in 1980 om te komen helpen bij stichting De Nieuwe Brug, dat ontspanningsactiviteiten voor verstandelijk gehandicapten organiseert. 'Het begon allemaal met de handwerkclub. Inmiddels ben ik ook begeleider bij het dansen en de muziekgroep', vertelt Joke. Piet is sinds '89 vrijwilliger bij De Nieuwe Brug onder andere als begeleider van uitjes en tot voor kort de houtzaaggroep. Ook bezorgt hij sinds zijn pensioen op de fiets de verjaardagskaarten aan alle deelnemers en vrijwilligers van de stichting. 'Dat zijn er zo'n 300 per jaar van Barendrecht tot Hellevoetsluis, Brielle, Spijkenisse en alles daar tussenin; blijf ik lekker in beweging', vertelt hij. Samen met anderen zet het actieve stel zich ook in bij de zes wekelijkse wandeltocht van de club; Joke duwt een rolstoel en Piet zorgt voor de verzorging onderweg. Ook verzorgen ze samen de deelname van de thuiswonende Nieuwe Bruggers aan de jaarlijkse Truckrun.
Lintje
Joke was bij de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen o.a. bestuurslid en organiseerde er gymnastiekochtenden. Ze was ook enkele jaren vrijwilligster bij de zorgboerderij en zet zich sinds 2001 in voor kringloopwinkel Het Goede Doel. Op vrijdag reizen duizendpoten Joke en Piet wekelijks af naar Leiderdorp waar ze de boodschappen, was, administratie e.d. bij de nog thuis wonende 88-jarige moeder van Joke verzorgen. 'Maar we maken ook nog tijd voor een wandelingetje met haar of om met de caravan op vakantie te gaan hoor.' Voor hun tomeloze inzet ontvingen zowel Joke als Piet eind april heel erg verdiend een Koninklijke onderscheiding.