60 jaar bij elkaar blijven kost geen enkele moeite.
60 jaar bij elkaar blijven kost geen enkele moeite. Foto:

Echtpaar Luiten viert diamanten huwelijk

Spijkenisse - Op 5 september 1957 trouwden het echtpaar Luiten-van der Hoeven in Vlaardingen.

Zestig jaar later ontvingen zij van burgemeester Salet de ingelijste trouwakte, in verband met hun diamanten huwelijksfeest.

Het echtpaar leerde elkaar kennen in Vlaardingen, op het feestterrein. 'Daar, op de Broekweg, was het iedere week feest', vertelt mevrouw Luiten. 'Zeg maar gewoon dat we elkaar daar tegen het lijf zijn gelopen', vult haar man aan.

Er volgde een lange verkeringstijd. Huizen waren moeilijk te krijgen, dus na acht jaar besloot het stel te trouwen en in te gaan wonen bij de ouders van de heer Luiten. Daar werd ook hun zoon geboren. De heer Luiten was handig en maakte voor de baby een apart kamertje. Uiteindelijk werd er een woning gevonden in Hoogvliet. 'We zullen daar wel ingeschreven hebben gestaan', zegt de heer Luiten. 'In ieder geval was dat een plek waar gebouwd werd.' In Hoogvliet werd tussentijds nog verhuisd en uiteindelijk vertrok de verhuiswagen in 1984 naar Spijkenisse. 'Mijn vader komt oorspronkelijk uit Spijkenisse en ik kwam hier als kind nog wel eens op familiebezoek', geeft de bruidegom aan. 'Met de tram. Alleen vraag me niet waar we precies heen gingen, want het is tegenwoordig allemaal zo veranderd. Ik zou echt niet meer kunnen vertellen wat ze woonden.'

De heer Luiten was metaalbewerker van beroep. 'Ik zat voornamelijk in de bakkerijmachines. Niet alleen het maken, maar ook het installeren en proefdraaien.' Mevrouw werkte voor haar huwelijk bij de Shell. Toen de zoon op de middelbare school zat, ging ze aan het werk in De Kom in Hoogvliet. 'Daar heb ik tot mijn 60e gewerkt', vertelt ze. 'Ruim 22 jaar heb ik er met plezier gezeten.'

Op de vraag wat de hobbies van het echtpaar zijn, kan mevrouw kort zijn: 'Uitgaan en weggaan.' Ze gingen regelmatig op vakantie naar de Canarische Eilanden en hebben ook een paar jaar langere tijd in Benidorm doorgebracht. 'En vergeet de camping niet.' Ruim 43 jaar stond het echtpaar op een camping in Rucphen. Daar genoten ze volop. Er werden fietstochtjes gemaakt en regelmatig gingen ze de grens over naar Belgiƫ. Ook was de heer Luiten om en nabij de 30 jaar actief in het organiseren voor fietstochten voor de jeugd. Soms zelfs met een overnachting. 'Het was nog een hele klus om de juryering te doen, vooral omdat ik het destijds nog allemaal gewoon op papier deed.' Inmiddels heeft de heer Luiten een computercursus gevolgd en hij kan zich prima vinden in wat zijn instructeur destijds zei. 'Iedere dag gewoon een paar uur bezig zijn, het maakt niet uit wat je er mee doet.' Nu kijkt de heer Luiten alleen nog naar sport op de tv. Vooral wielrennen en voetballen hebben zijn interesse.

Het huwelijksjubileum is in kleine kring gevierd. 'Misschien dat we nog uit eten gaan', geeft het echtpaar aan maar daar zijn ze nog niet over uit.