Ook bij evenementen is de EHBO aanwezig.
Ook bij evenementen is de EHBO aanwezig. Foto: EHBO

EHBO vereniging Spijkenisse bestaat 65 jaar

Eind augustus kon u het in deze krant lezen: een 7 jarige jongen hielp zijn vader door rustig te blijven en hulp te bieden na een ongeval in huis. Keurig de buurman gewaarschuwd en de hond in de bench gedaan. Daarna op de ambulance gewacht. Met recht een held.

Wist u dat de meeste ongevallen in en om het huis gebeuren en dat gezinsleden en buren vaak als eerste aanwezig zijn?

Nu de overheid steeds meer op zelfredzaamheid stuurt mede door het groeiende tekort aan professionele hulpverleners, wordt het voor ons als burgers steeds belangrijker dat we weten wat we moeten doen op het moment dat er iets gebeurt. Wij zijn diegenen die het eerst voor ons zelf en onze naasten moeten zorgen mede omdat het toch even duurt voor dat professionele hulp ter plaatse is. Ook de melding naar de professionele hulpverleners is ontzettend belangrijk;voor een flinke snee in een vinger is nu eenmaal geen ambulance hulp nodig terwijl dit bijvoorbeeld voor iemand die een been gebroken heeft wel zo is. We moeten ontzettend zuinig zijn met de beperkte capaciteit van de ambulancedienst. Er is niet voor alle ongelukjes een ambulance beschikbaar. Het is daarom van het grootste belang dat u goed weet wat u wel en niet kunt doen bij kleine en grote ongevallen. Helaas is het in de huidige maatschappij ook niet ondenkbaar dat we te maken krijgen met zaken zoals aanslagen. Hierdoor is het van het grootste belang dat u zeker in de eerste periode na een ongeval weet wat u kunt doen en een goede melding kunt doen naar de hulpdiensten.

Tijdens een EHBO opleiding die echt veel meer inhoudt dan het stukje EHBO bij een BHV training leert u eerst de basis, en tijdens de herhalingslessen wordt deze basis uitgebreid en verdiept. Alle zaken komen aanbod van de kleinste ongevallen tot aan een reanimatie met AED.En wat zeker belangrijk is de opleidingen worden door een onafhankelijke instantie geëxamineerd. Het is dus niet zoals bij andere opleiders waar in eigen beheer diploma's worden uitgegeven. iedereen die via het oranje kruis een EHBO diploma haalt is door een onafhankelijke examinator beoordeeld.

Op 25 oktober begint de EHBO Spijkenisse weer met een nieuwe opleiding EHBO. Hier kunt u leren hoe u daadwerkelijk verschil kunt maken tijdens een ongevalletje of een ongeval. Voor mensen die al een oranje kruis EHBO diploma hebben en bij een gezellige actieve vereniging hun herhalingslessen willen volgen: op 25 september beginnen de herhalingslessen. Deze lessen worden gegeven op maandag en dinsdag in het eigen gebouw aan de Theemsweg 101 in Spijkenisse. Ook voor mensen die onregelmatig werken is er een mogelijkheid. Dezelfde les word namelijk drie weken achter elkaar gegeven zodat u zes mogelijkheden heeft om een les te volgen.