Divano werd gehuldigd voor zijn heldhaftige en doortastende optreden. Foto: René Bakker
Divano werd gehuldigd voor zijn heldhaftige en doortastende optreden. Foto: René Bakker Foto: René Bakker

Nissewaard penning voor zeventienjarige held Divano Dorder

Spijkenisse – Een ware held, zo betitelde burgemeester Salet woensdagmiddag Divano Jeremy Dorder toen zij aan hem in het stadhuis de Nissewaardpenning en bijbehorende oorkonde uitreikte. De nog maar 17-jarige beroepsmilitair trad 16 juli in de Rotterdamse metro doortastend en kordaat op, toen daar twee ruziënde mannen binnenstapten die commotie en paniek veroorzaakten.

Divano was op die zondag met de metro op weg naar Rotterdam, om daar als Rode Kruis vrijwilliger bij een festival te worden ingezet. 'Het was pas mijn tweede dag bij het Rode Kruis en ik dacht dat ik die dag niet veel meer zou hoeven te doen dan een pleister plakken.' Eén van de twee ruziënde mannen was gewond aan zijn hand en zat helemaal onder het bloed. Naar later bleek hadden de twee kort daarvoor in een woning iemand bedreigd en overvallen. Ze schreeuwden naar andere metroreizigers en probeerden een deur in te trappen.

Doortastend
Dorder bedacht zich geen moment, stapte op de mannen in de inmiddels weer rijdende metro af en maande hen rustig aan te doen en bood de gewonde man aan te helpen. Later bleek ook dat de beiden mannen een vuurwapen bij zich hadden. Door zijn kalme en doortastende optreden wist de jonge held de agressieve mannen in bedwang te houden en de overige passagiers te kalmeren. De inmiddels gealarmeerde politie kon op metrostation Wilhelminaplein de twee arresteren, waarna Divano op verzoek van de politie de gewonde alsnog behandeld heeft.

Mensen helpen
Dorder werd inmiddels ook al door de RET en de politie in het zonnetje gezet voor zijn heldhaftige optreden. De bescheiden Spijkenisser vindt het heel gewoon en niet meer dan zijn plicht wat hij heeft gedaan. 'Ik ben bij defensie gaan werken om mensen te helpen en om dezelfde reden ook vrijwilliger bij het Rode Kruis.' De voormalig leerling van Penta College Oude Maas werkt momenteel voor defensie in Brussel; daarnaast studeert hij rechten aan de universiteit in Gent. In het weekend pendelt de nog vrijgezelle militair naar Spijkenisse. Bij de uitreiking waren ook de trotse moeder, oma en voormalig schoolmentor van Divano aanwezig. De Nissewaardpenning wordt uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de medemens en daarmee de gemeenschapszin in de gemeente Nissewaard hebben bevorderd. 'De gemeente Nissewaard is trots op mensen zoals jij. Je hebt verantwoordelijkheid genomen en met je standvastige en doortastende optreden echt het verschil gemaakt', aldus de burgemeester. De penning werd voor de vijfde keer uitgereikt.