Eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood Foto:

Cursus paddenstoelen voor beginners

Na de succesvolle beginnerscursussen eerder dit jaar over vogels, wilde planten en vlinders en libellen, organiseren de KNNV en het IVN dit najaar wederom gezamenlijk een cursus, namelijk 'Paddenstoelen voor beginners'. De samenwerking van de KNNV en het IVN staat garant voor een leuke, leerzame en educatief aantrekkelijke cursus.

Tijdens deze cursus leert u over de soorten paddenstoelen die op Voorne voorkomen en tot welke groepen zij behoren. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Wat is een paddenstoel nu eigenlijk? Waar vind je paddenstoelen? Wat is hun functie in de natuur en hoe planten zij zich voort? Wat zijn hun vijanden? Bescherming van paddenstoelen. Bijgeloof over paddenstoelen en hun giftigheid. Allemaal zaken die u extra kennis geven over paddenstoelen en u verder laten kijken dan de champignons in de supermarkt.

De cursus bestaat uit twee theorieavonden en twee praktijkexcursies. De theorieavonden worden gegeven in het bezoekerscentrum Tenellaplas van het Zuid-Hollands Landschap te Rockanje. Bezoekerscentrum Tenellaplas ligt middenin het duingebied van Voorne. Bij het bezoekerscentrum Tenellaplas kun je parkeren en je e-bike opladen, binnen kom je alles te weten over de flora en fauna in dit unieke gebied. De excursies vinden plaats in het gebied het Landgoed Mildenburg te Oostvoorne en het Quackjeswater te Rockanje. Het Quackjeswater is een duinmeer dat dateert uit de 17de eeuw. In de loop van de tijd heeft zich rond het meer een vochtig bos gevormd. Hierin loopt een sprookjesachtig wandelpad om het meer heen. Echt een aanrader.

Ervaren docenten
De cursus wordt gegeven door Sjoerd Reinstra en Ria Mellegers. Beiden zijn enthousiaste vrijwilligers en hebben al meerdere jaren ervaring met het kijken naar en bestuderen van paddenstoelen.

U wordt verwacht op de volgende data:
Woensdagavond 18 oktober 2017, zaterdagochtend 21 oktober 2017, woensdagavond 25 oktober 2017 en zaterdagmiddag 28 oktober 2017.

De avondprogramma's duren van 19.30 uur tot 22.00 uur, de ochtendexcursie van 09.30 uur tot 11.30 uur en de middagexcursie van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Lage cursusprijs
Mede dankzij de medewerking van het Zuid-Hollands Landschap bedragen de kosten slechts € 35,-- per deelnemer. Geef u snel op want het aantal deelnemers is beperkt (minimaal 10 en maximaal 20).

Informatie
Vragen en aanmeldingen voor de cursus kunnen gestuurd worden naar: cursus.knnv.ivn@gmail.com. Aanmelden is mogelijk tot 23 september 2017.

Vliegenzwam