Mariet Knot zet zich in voor de bevolking van Gambia
Mariet Knot zet zich in voor de bevolking van Gambia Foto:

Sponsorouders gezocht voor kleuterschool in Gunjur Gambia

In 2004 ging Mariet, wijkverpleegkundige bij Careyn, voor het eerst op vakantie naar Gambia samen met haar gezin. "Het gevoel bij dit land was gelijk goed" vertelt Mariet. "Het wordt niet voor niets The Smiling Coast genoemd. Ondanks de armoede zijn de mensen vrolijk, open en geïnteresseerd."

"Er is geen industrie de enige bron van inkomsten komt uit visserij en de teelt van pinda's. Slechts 30% van de beroepsbevolking heeft werk. "Degenen die werk heeft deelt met alle anderen die geen inkomsten hebben. Ze leven met elkaar. En dat spreekt mij aan" geeft Mariet aan.

Tweeëntwintig jaar lang werd het land geregeerd door dictator Jammeh waardoor het land bankroet is. Sinds begin dit jaar is er een nieuwe president Adama Barrow aan de macht in Gambia waardoor er langzaamaan dingen gaan veranderen. "Het gaat de Gambianen niet snel genoeg. Wij als Europeanen begrijpen en zien dat er tijd nodig voor verandering." Gambia draait nu vooral op sponsoring vanuit het Westen.

"Ik ging na mijn eerste reis om de twee jaar naar Gambia. Toen ik de pelgrimsroute Camino de Santiago liep, besloot ik meer te gaan doen voor de Gambianen. Nu kom ik er twee keer per jaar. Ik probeer te helpen waar ik kan: iemand heeft een naaimachine nodig, of een waterpomp. En natuurlijk het schooltje in Gunjur, een plattelandsgemeente, waar ik me nu voor inzet. De hoofdonderwijzer wil een kleuterschool en lagere school realiseren. De kleuterschool is inmiddels begonnen in de hoop de middelen te realiseren om het te laten doorgroeien naar een lagere school. Het schoolgebouw is door Nederlandse sponsors opgezet. Helaas is daarna niets meer gebeurd. Sponsoring liep af en het gebouw heeft inmiddels achterstallig onderhoud. De buitenkeuken is inmiddels half ingestort doordat het dak direct onder een mango boom was gebouwd en de mango's door het dak vielen.

Het onderwijzend personeel, de vrouwen die koken voor de warme lucnhes van de kinderen, de jongen die schoonmaakt krijgen niet meer betaald, maar zij moeten weer salaris krijgen. "Ik heb inmiddels een sponsor gevonden om de keuken weer te bouwen en een sponsor om een half jaar de lunches te verzorgen."

Eén jaar naar school voor €50,-
"Nu ben ik op zoek naar sponsorouders. Als je sponsorouder wordt dan zorg je ervoor dat een van de kinderen naar school kan blijven gaan. Het geld gaat niet naar het gezin van het kind, maar naar het kind op de school. Hierdoor wordt de continuïteit van de school gewaarborgd. Ik zou mensen willen vragen een kind op de school voor €50 per jaar te sponsoren. Je kunt aangeven of je een jongen of een meisje wil sponsoren en of je dat voor een of twee jaar wil doen. Als je een keuze hebt gemaakt krijg je naam, geboortedatum en een foto van de leerling. In een nieuwsbrief krijgt u een update." Van dit geld krijgen de kinderen les, leren Engels waardoor ze geen achterstand meer hebben en krijgen een lunch op school. Bovendien krijgen de kinderen twee maal per jaar een school uniform. De plaatselijke kleermaker heeft hier ook baat bij.

Kleding inzameling
Op verzoek van de hoofdonderwijzer probeert Mariet daarnaast zomerkleding en schoenen voor kinderen van 4 tot 9 jaar in te zamelen. Uw bijdrage is welkom. Eind september worden de dozen verscheept.Er zijn een aantal vrouwen in Hellevoet zijn babymutsjes aan het breien voor een lokaal kraamcentrum waar zo'n 250 baby's per jaar worden geboren.

Samen met de directeur stichting Ambulancewens zet Mariet tevens een stichting op om medische artikelen in te zamelen. Op dit moment staan er al 75 bedden klaar om verscheept te worden.

Mariet gaat altijd op eigen kosten naar Gambia en ook het verzenden van de dozen met ingezamelde goederen betaalt ze zelf. Wilt u helpen? Wordt ook sponsorouder of lever een bijdrage voor de verscheping circa €7.50 per doos.

Neem contact op met Mariet via Facebook: Gunjurcommunity pre-school.

Ieder kind heeft recht op school