Niet over de Noordzee, maar wel over de Theems, roeien de leden van Gelias om hun eerste lustrum te vieren.
Niet over de Noordzee, maar wel over de Theems, roeien de leden van Gelias om hun eerste lustrum te vieren. Foto:

Roeivereniging Gelias roeit in Londen

Herkingen- Wat doe je, als je als roeivereniging je vijf jarig bestaan luister bij wilt zetten? Dat doe je niet met een feestje, niet met een extra rondje varen over de Grevelingen en niet met een dinertje. Nee, dan ga je meedoen aan een prestigieuze tocht over de Theems in Londen.

Door Henk Blanke

Niet dat de leden met hun sloep de Noordzee oversteken en in Londen aansluiten. Ook al zijn ze nog zo enthousiast, de realiteitszin blijft. Het gaat anders. Op donderdag 7 september vertrekken acht roeiers, twee reserves, één roerganger en een passagier, uiteraard vergezeld door de nodige supporters, naar Londen. Op zaterdag 9 september nemen zij deel aan de Great River Race. De boot is handzaam en gaat op een trailer, die, evenals de deelnemers, door de kanaaltunnel rijdt. Zondag 10 september zal het hele gezelschap moe, maar voldaan en tevreden met de geleverde prestatie, weer huiswaarts keren.

De Great River Race
In 1988 werd deze voor het eerst gehouden. Het is een race van ongeveer 40 km. over de Theems, landinwaarts met de getijstroom mee. Alles wat drijft mag er in principe aan meedoen. Daarom is het ook geen echte race, maar een tocht waarbij de 15 beroemde bruggen worden gepasseerd met als hoogtepont natuurlijk de Tower-Bridge. Er wordt gestreden om de Challenge Trophy of the Company of Watermen. Deze Watermen onderhouden al eeuwenlang een taxidienst over de Theems. Daarom moet iedere boot minstens één passagier aan boord hebben.

Roeivereniging Gelias
Vijf jaar geleden werd er door een groepje enthousiaste roeiers het plan opgevat om ook op Goeree-Overflakkee een roeivereniging te starten. Door de publiciteitscampagne die daarop volgde meldden zich voldoende enthousiaste mensen aan en kon er gestart worden. Er werd een oude reddingssloep overgenomen en de thuisbasis werd Herkingen. Het prachtige Grevelingenmeer bood meer dan voldoende trainingsmogelijkheden. De boot was echter niet erg handzaam. Reden waarom er in 2015 besloten werd een nieuwe, lichtere sloep aan te schaffen: de Amazone. Hiermee trainen de 25 leden van Gelias van april t/m/ september iedere dinsdag- en woensdagavond. In de andere maanden wordt er op zaterdag en zondag om half 10 gevaren. Voor het avontuur in Londen is een aantal extra trainingen ingelast. De 10 deelnemers, mannen en vrouwen, zijn er de afgelopen tijd hard tegenaan gegaan. Maar alles onder het motto van de vereniging: 'Gezelligheid'. Lijkt het u wel wat om te ervaren wat sloeproeien is? Neem dan contact op met het secretariaat: info@gelias.nl. Na twee keer meedoen, hoeft u pas te beslissen of u lid wilt worden. Een gezondere sport kan men zich overigens nauwelijks voorstellen.