Onderzoek Tauw toont aan dat maximaal toelaatbare geluidsgrenzen N59 en Oudelandsedijk voor woongenot reeds bereikt zijn.
Onderzoek Tauw toont aan dat maximaal toelaatbare geluidsgrenzen N59 en Oudelandsedijk voor woongenot reeds bereikt zijn. Foto:

Nieuw akoestisch rapport Tauw

Oude-Tonge - Een namens bewoners van de Oudelandsedijk te Oude-Tonge door ingenieursbureau Tauw uitgevoerd akoestisch onderzoek wegverkeer toont overduidelijk aan dat wegens de huidige aanwezige geluidsniveaus van de N59 alsmede de Oudelandsedijk zelf de maximaal toelaatbare geluidsgrenzen voor woongenot zijn bereikt en er daarom geen enkele ruimte bestaat voor extra geluidsemissiebronnen zoals windturbines.

Aangezien de geluid voortbrengende omgevingsfactoren (wegen) N59 en Oudelandsedijk reeds lang aanwezig zijn, zetten bovengenoemde conclusies grote vraagtekens bij enerzijds de vanwege windpark Krammer en de opschaling van windpark Battenoord "van 7 naar 4" verkregen vergunningen en anderzijds de nog te verlenen vergunningen en toestemming voor het wijzigen van de bestemmingsplannen vanwege de windparken Blaakweg, Suyderlandt en windlocatie Anna Wilhelminapolder.

De grote vraag die zich hier opdringt is: hoe heeft het kunnen gebeuren dat blijkbaar bij geen van de genoemde vijf windprojecten een betrouwbaar akoestisch onderzoek is uitgevoerd? Immers was dit wel gebeurd, dan zou ondubbelzinnig zijn gebleken dat gezien de geluidseisen geen van deze projecten zou mogen doorgaan; gezien de cumulatieve effecten zouden een vijftal projecten extra al helemaal niet mogelijk zijn.

De akoestische onderzoeken bij dergelijke projecten worden door of in opdracht van de initiatiefnemers zelf uitgevoerd, waardoor een objectieve toetsing zeker gewenst is. De kennis hiervoor is vaak niet aanwezig bij Gemeenten, niet duidelijk is of en door welke instantie er dan wel een toetsing wordt uitgevoerd of dat de onderzoeksresultaten gewoon zonder meer worden aangenomen, als zijnde "het zal wel goed zijn".

De genoemde constateringen rondom het aspect geluid roepen ook vragen op omtrent de betrouwbaarheid van de overige overlast gevende elementen als slagschaduw en visuele interferentie, met name omdat het onderzoek en vervolg daarop op een vergelijkbare wijze plaatsvindt. De genoemde bewoners zijn over deze gang van zaken zeer ontstemd en zijn van mening dat bij dergelijke ingrepen men toch op de controlerende functie van de (lokale) overheid mag vertrouwen. Nu dit blijkbaar niet zo is, eisen zij a) een grondig en objectief onderzoek naar de genoemde gang van zaken, b) vanwege de (te verwachten) overlast een bouwstop van windpark Krammer, c) een acute stilstand met ontmanteling van het bestaande windpark Battenoord en d) vanzelfsprekend het schrappen van de geprojecteerde windparken Blaakweg, Suyderlandt en Anna Wilhelminapolder.