Stank uit de bek is niet normaal! Dit is in veel gevallen een aanwijzing voor een gebitsprobleem. Dit geldt ook voor katten.
Stank uit de bek is niet normaal! Dit is in veel gevallen een aanwijzing voor een gebitsprobleem. Dit geldt ook voor katten. Foto:

Gebitsproblemen bij honden

Ouddorp - Gebitsproblemen bij honden komen vaker voor dan men denkt. Uit onderzoek gebleken dat 80% van de honden ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft, terwijl maar 23% van de hondenbezitters dat aangeeft. Gebitsverzorging is niet alleen noodzakelijk bij mensen, maar ook bij uw huisdier. Naast trauma (afbreken van tanden) veroorzaken tandplak en tandsteen veel gebitsproblemen bij gezelschapsdieren. Een goede gebitsverzorging voorkomt ernstige problemen bij je dier.

Tekst: Diyenne Snijders – Voedingsdeskundige www.vitadier.nl

In de meeste gevallen beginnen gebitsproblemen bij honden met het ontstaan van tandplak en later tandsteen. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan relatief gemakkelijk verwijderd worden. Onder invloed van diverse mineralen en de pH waarde van het speeksel kan tandplak verkalken naar tandsteen. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, zeer hard en kan niet door poetsen verwijderd worden. Bacteriën hopen zich vervolgens op, dit leidt op den duur tot tandvleesontstekingen en verdere gebitsproblemen.

Gevolgen
Naarmate je huisdier ouder wordt, groeit ook de kans op het ontstaan van gebitsproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen geven pijnklachten en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je huisdier. Het dier krijgt klachten die kunnen variëren van slechte adem, ontstoken tandvlees en blootliggende kieswortels tot loszittende tanden en verlies van tanden. Nog ernstiger is dat de algehele gezondheid van je dier door gebitsproblemen in gevaar kan worden gebracht: sterk verwaarloosde gebitsproblemen kunnen leiden tot ontstekingen in vitale organen - met alle gevolgen van dien.

Preventie
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Preventief is tandenpoetsen de beste manier om het gebit te reinigen. Als dit niet mogelijk is, zijn er gelukkig goede alternatieven; klevende tandpasta, kauw strips, tand reinigende speeltjes en mondwater voor dieren.

Hoe merk je dat je hond een gebitsprobleem heeft?
Stank uit de bek is niet normaal! Dit is in veel gevallen een aanwijzing voor een gebitsprobleem. Het is daarom belangrijk om het gebit van uw huisdier dagelijks te verzorgen en regelmatig te (laten) controleren. Wanneer een dier last heeft van ontstoken tandvlees of van bijvoorbeeld een aantal slechte kiezen, zal hij toch blijven eten om te kunnen overleven. In dat geval heeft het dier dus wel degelijk pijnklachten, maar valt dit voor de eigenaar vaak niet op.