Natuurbeleving op Goeree-Overflakkee staat voorop (foto Dorien Kickert)
Natuurbeleving op Goeree-Overflakkee staat voorop (foto Dorien Kickert) Foto:

Nog veel onduidelijkheid bij aantal raadsvoorstellen

Middelharnis – De eerste raadsvergadering na het zomerreces was het nog even wennen. Zo is het aantal fracties nu uitgebreid met de fractie Van der Meer. Drie onderwerpen die stonden geagendeerd in de oordeelsvormende fase, de toeristisch recreatie visie, de geurgebiedsvisie en het zonneveld Van Pallandtpolder, gingen niet direct door naar de besluitvorming. Zij worden in de volgende vergadering nogmaals besproken omdat een aantal vragen nog moet worden beantwoord.

Door Dorien Kickert

In de laatste vergadering voor de zomer was er veel informatie uitgewisseld over de zo lang verwachte toeristisch-recreatieve visie Goeree-Overflakkee 2015. Toch bleken nog niet alle onduidelijkheden weggenomen en ook had de raad nog wat aanvullingen. Ook drongen diverse fracties er op aan om steeds nauw betrokken te worden bij de verdere uitwerking van visie. Deze uitwerking wordt dan ook reikhalzend tegemoet gezien. Complimenten waren er van diverse fracties over het proces. Er waren vele gesprekken gevoerd met de diverse organisaties, niet alleen met de recreatieondernemers, maar ook met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Corné Grinwis (SGP) stelde dat de visie in een grote behoefte voldoet, want de veelheid van plannen hadden gezorgd voor veel onrust. De visie is een aanzet op hoofdlijnen, nu komt het aan op de verdere uitwerking. 'Het gaat om draagvlak, elkaar de ruimte gunnen, de juiste balans vinden', aldus Grinwis. Tevredenheid over het gevoerde proces ook bij de VVD. Addy Rijerkerk hoopte wel dat er door voor natuurbeleving te kiezen geen mooie initiatieven zouden worden gestopt. Maar, kustbebouwing en volgebouwde duinen zijn ook voor de VVD uit den boze. 'Als alle plannen op de Kop zijn uitgevoerd dan is het ook verder klaar.' Bert Tuk (CU) was eveneens positief en voegde er aan toe dat het er nu misschien wel eens van komt dat iets wordt afgewezen omdat dit niet past in deze visie. 'In de visie zie je het DNA van dit eiland'.

Geen grootschalige uitbreidingen
Het CDA pleitte, bij monde van Dirk Pijl, voor een uitbreiding van het aantal kampeerplaatsen bij de boer, van 25 naar 50. Ook hotelaccommodaties dienen over het hele eiland te worden verspreid. Aat van Alphen (EVV) noemde de visie een kwaliteitsverbetering. Henk van der Meer, van de gelijknamige fractie, vroeg aandacht voor de mobiele toerist in campers, die nu na zonsondergang naarstig op zoek moet naar een overnachtingsplek. 'Kijk daar ook eens naar', adviseerde hij.Een heel ander geluid kwam van het VKGO. Veel burgers die Heintjes had gesproken, hadden kritiek op de verpaupering en op de kwaliteit van het groen en de wegen. Heintjes noemde de visie 'hoogdravend'. De PvdA was evenmin bijzonder enthousiast. Deze partij had steeds aangedrongen op duidelijkheid over alle plannen, maar woordvoerder Cees Grinwis miste nu een concrete visie en kaders. Wat hem betreft kwam er in de visie ook te staan dat de gemeente zich gaat houden aan het onlangs opgestelde Kustpact. Wethouder Tollenaar antwoordde dat er zeker geen grootschalige uitbreidingen meer zullen komen. De raad krijgt steeds alle voorstellen voorgelegd en kan die toetsen en ook alle partijen worden hierbij betrokken. De gedane suggesties worden meegenomen. Gezien het grote aantal vragen dat de SGP deze avond had gesteld, werd besloten het onderwerp voor de volgende vergadering opnieuw te agenderen.

Geurgebiedsvisie
Waren er bij het vorige agendapunt complimenten voor de communicatie met alle betrokkenen, bij de behandeling van de Geurgebiedsvisie en verordening Boomvliet Dirksland kwam er flinke kritiek op juist het gebrek aan communicatie. Het gaat hierbij om de uitbreiding van het gemengd agrarisch bedrijf 'het Groenewout', dat graag het aantal melkgeiten wil uitbreiden. Dit is slechts mogelijk als de geurverordening wordt aangepast. Inspreker Van den Doel, omwonende, gaf aan bezorgd te zijn voor de volksgezondheid als dit aantal inderdaad wordt uitgebreid. In de provincies Brabant en Gelderland wordt juist geen uitbreiding meer toegestaan, zo stelde hij, gezien de risico's van bijvoorbeeld de Q-koorts. De raad bleek er grote moeite mee te hebben dat er totaal geen contact was geweest met de omwonenden over deze mogelijke uitbreiding. Het had het college gesierd als dit er wel was geweest, aldus Johan de Vos (VKGO). En is regelgeving belangrijker dan mensen, vroeg Rein Osinga zich af, die het voorstel een gestoei van cijfers en begrippen vond. Ook Conny Pipping (CU) maakte zich zorgen over het gemak waaraan mensen aan gezondheidsrisico's worden blootgesteld. Doe eerst een gedegen onderzoek, adviseerde hij.Volgens wethouder Markwat gaat het om een formalisering van een al bestaande situatie. Maar hij wilde de raad wel tegemoet komen door voor te stellen de verordening nu niet vast te stellen, mar een ontwerpvisie ter inzage te leggen. Hierop kunnen dan zienswijzen worden ingediend, die worden beantwoord. Vervolgens kan de raad hierover beslissen. 'In die tussentijd kan iedereen zich uitgebreid over dit onderwerp informeren', voelde raadsvoorzitter Ada Grootenboer hieraan toe.

Zonneveld
Verschil van mening was er bij de raad over de komst van zonnepanelen in de Van Pallandtpolder. Was de PvdA erg enthousiast, Van Alphen (EVV) was mordicus tegen. Volgens hem klopt deze gang van zaken niet met de regelgeving van de provincie. 'Als het een experiment wordt genoemd mag het opeens wel'. Tevergeefs probeerde hij de overige raadsleden te overtuigen van zijn gelijk. Na enige vragen over de stand van zaken van Sheerwind, het eigendom van de grond en de – vergeefse - suggestie van de PvdA aan de wethouder om de stroom die wordt opgewekt via zonnepanelen bij de provincie te laten verdisconteren met windenergie, werd op verzoek van de VVD ook dit agendapunt verschoven naar de volgende vergadering. Deze fractie wilde er toch nog eens goed met elkaar over spreken, gezien alle gemaakte opmerkingen.