Het was een mooie avond, deze negende editie van het Goereese Havenconcert.
Het was een mooie avond, deze negende editie van het Goereese Havenconcert. Foto:

Het 9e Goereese Havenconcert: Een meer dan prachtige avond

Goedereede. Na acht succesvolle edities is het begrijpelijk, dat de verwachtingen hoog gespannen waren voor dit negende Goereese Havenconcert. De organisator, Stichting Promotie Kop van Goeree, was er opnieuw goed in geslaagd het publiek een gevarieerd concert voor te schotelen. Het prachtige weer, de grote opkomst - veel publiek was met klap- en tuinstoelen naar de Goereese haven gekomen - en het geweldige decor van de Goereese Haven met de authentieke panden deden de rest. Het negende Goereese Havenconcert was een meer dan prachtige avond.

Tekst: Pauline Hof

Na het voorprogramma, muziek van beiaardier Jan Bezuijen op het carillon van de toren, opende presentator Patrick Polie de avond op het - speciaal voor het concert geplaatste - ponton in de Goereese Haven. Koninklijke fanfare Apollo onder leiding van Leo Simons vervolgde met het stuk 'Liberty Bell' Van John Philip Sousa. Podiumkunstenaar Edwin Rutten vertelde een mooi verhaal over een draak, dat muzikaal ondersteund werd door de Koninklijke Fanfare Apollo. Edwin Rutten - die voor sommigen toch altijd 'Ome Willem' blijft ondanks dat hij zijn sporen naast 'Joepiedepoepie' meer dan verdiend heeft als verhalenverteller, zanger, acteur, presentator, radiomaker, muzikant, docent en columnist - sloeg een mooie brug tussen jong en oud. Rutten bracht tot tevredenheid van alle 'jonge en oude rakkers in de zaal' ook 'Ome Willem repertoire', waar Rutten grote tv-successen mee had in de jaren zeventig en tachtig. De teksten werden woordelijk meegesproken en meegezongen door een groot deel van het publiek. 'Het broodje poep', en 'de bloemkool met een papje' riep bij de aanwezige veertigers weer jeugdherinneringen op. In het nummer 'The Girl from Ipanema', opgevoerd samen met Apollo en Hermine Deurloo op de mondharmonica, liet hij ook die andere kant van zichzelf zien, met zijn enorme improvisatietalent en volgens kenners, ongelooflijke timing.

Commercial
Nederlands bekendste mondharmonicaspeelster, Hermine Deurloo, maakte dus ook haar opwachting. Zij treedt al jaren op met nationale en internationale orkesten en jazzmuzikanten op de grote podia en heeft daarmee enorm veel succes. Toch is zij het allerbekendst door haar mondharmonica muziek bij een rookworst-reclame, waar het spontane applaus van het publiek bij de eerste tonen van de Unox-reclame misschien wel het beste bewijs voor was. Deurloo vertrouwde presentator Patrick Polie toe tijdens een kort interview op het podium, dat ze weinig verwachtingen had, toen ze twintig jaar geleden de muziek voor de commercial inspeelde. Ze dacht, dat de spot misschien een half jaar zou worden uitgezonden en dat het daarmee klaar was. Ze had nooit verwacht, dat deze muziek haar zo lang zou achtervolgen. Samen met Apollo speelde Hermine Deurloo tijdens het Goereese Havenconcert ook verschillende andere herkenbare melodieën waaronder: Speak Softly Love, Circle of Smiles (Baantjer theme) en de soundtrack van de film Turks Fruit.

Harp
Ook de vijftienjarige harpiste Joline Sperling, van Goedereede Havenhoofd, maakte haar opwachting op het ponton in de Goereese Haven. De organisatie was trots haar aan de line-up te kunnen toevoegen, en terecht. Joline was de ster van de avond. Ze bracht twee stukken van de componist Ludovico Einaudi, I Giorni en Divenire. Joline ging volledig op in haar muziek en kreeg de Goereese Haven doodstil tijdens haar optreden. Zelfs het publiek op de terrassen van de horeca staakte de gesprekken. Joline liet met haar optreden een onuitwisbare indruk achter. Dat ze in de toekomst nog van zich zal laten horen, was dan ook een veel gehoorde reactie in het publiek.

Geluid
De aanwezigen genoten van de optredens. De toegift van het orkest 'Mijn tante kan niet trouwen, omdat ze niet zoenen kan', een stuk, dat eigenlijk een beetje buiten de sfeer van het overige repertoire van de avond viel, mocht natuurlijk niet ontbreken. 'Apollo mag het podium echt niet af zonder 'Mijn tante'', liet een omstander weten. 'Dat hoort erbij! Anders staak ik mijn sponsoring.' Ook het laatste nummer 'We'll meet again' werd luidkeels meegezongen. Het negende Goereese Havenconcert was een avond waarop alles samenkwam. Het programma, het weer, de opkomst en het repertoire. Ook het geluid mag niet onvermeld blijven. Pluto Rentals haalt al jaren alles uit de kast om het geluid van het concert te verzorgen. Het blijft echter een lastige klus om de muziek rond het ponton op de juiste manier te laten klinken. Wind is hierbij bijvoorbeeld een lastige factor. Dit jaar was gekozen voor een nieuwe opstelling, waarbij het geluid niet langer vanaf de kade kwam, maar vanaf het ponton zelf. Een gewaagde keuze, omdat berekeningen hadden aangetoond, dat het eigenlijk onmogelijk was. Toch werd besloten het risico te nemen. Het experiment pakte boven verwachting uit. De vele complimenten aan de organisatie onderschreven dat. Niet alleen recht voor het podium, maar van alle kanten was het concert optimaal te beluisteren.

Jubileum
De Stichting Promotie Kop van Goeree kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement, dat mede mogelijk werd gemaakt door diverse sponsors en donateurs; Benschop & Sterling Netwerk Notarissen, Stichting Paul van Hessenfonds, Goemaat Glas, Hotel De Gouden Leeuw, Bouw- en timmerbedrijf Van Huizen, Bloembinderij De Korenbloem, Spar Goeree, Café Goeree, Gasterij 't Sas, Hoveniersbedrijf Bas Temmink, Pluto Rentals en VVV Goeree-Overflakkee. Het tiende Goereese Havenconcert staat gepland voor zaterdag 1 september 2018. Liefhebbers wordt met klem aangeraden deze datum alvast in hun agenda noteren. De organisatie wil graag van deze jubileumeditie iets bijzonders maken, maar was nog niet bereid daar een tipje van de sluier over op te lichten.