Aandacht voor Herman Pleij
Aandacht voor Herman Pleij Foto:

Stijlvolle viering 35 jaar culturele commissie

Brielle – De causerie van Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, vormde vrijdagavond een van de hoogtepunten van de feestavond voor de viering van het 35-jarig bestaan van de culturele commissie Catharijnekerk.

Al ongeveer 35 jaar levert de commissie een bijdrage aan het culturele leven in Brielle door het organiseren van talrijke (orgel)concerten en exposities, deze zomer nog de tentoonstelling van de iconen van Wil van Dongen. In zijn openingsrede vertelde voorzitter Willem Meyboom dat de 35 jaar niet precies vaststaat. Het zou ook 36 jaar kunnen zijn, of 34 jaar. Het begon ooit met een serie concerten van de bekende organist Dirk Janszoon Zwart, een neef van de toenmalige kerkvoogd van de Sint Catharijnekerk. Daarna volgden er als vanzelf meer van dergelijke evenementen. Wat betreft Burgemeester Gregor Rensen kan de ongewisse datum van ontstaan een goede reden zijn de viering volgend jaar nog eens over te doen; Brielle staat niet voor niets bekend om zijn vermogen elke gelegenheid aan te grijpen voor het vieren van een feest. De burgemeester complimenteerde de commissie met haar inzet voor de kerk en het culturele leven in Brielle. Ook de kerk viert een jubileum: het is 600 jaar geleden dat met de bouw werd gestart. Omdat de bouwfase meer dan 60 jaar duurde, ligt ook daar nog een prachtige kans om de komende jaren feest te blijven vieren, zei de burgemeester met een glimlach. Er is wat hem betreft nog te weinig aandacht aan dit jubileum besteed.

De als altijd welbespraakte Herman Pleij voelde zich enigszins achtergesteld. Daar waar bij de andere sprekers in het programma stond vermeld dat zij een 'rede' zouden houden, moest hij het doen met de vermelding 'causerie' dat in het Frans oppervlakkig praatje of gekeuvel betekent. Het had hem niet belet - ook hij zei het met een glimlach – zich zeer vereerd te voelen met de uitnodiging van de culturele commissie. Een humoristische uitweiding volgde onder andere over de Nederlandse cultuur met zijn 'recht voor z'n raap' mentaliteit, de Geuzen die in 1572 in Brielle geen Spanjaarden aantroffen - een gebeurtenis die in Brielle is opgeblazen tot een heldhaftige strijd - en de geëmancipeerde Brielse Maaike Heremans die het aandurfde een proces tegen Lumey aan te spannen omdat hij haar onzedelijk betast zou hebben. Het was heel bijzonder dat dit in Brielle tot een serieuze rechtszaak kwam in een tijd dat vrouwen als minderwaardig beschouwd werden. Maaike won niet, hoewel er genoeg getuigen waren. De macht van Lumey was te groot

Organist Geerten Liefting bespeelde als intermezzo tussen de verschillende sprekers het schitterende Brielse Kam-orgel met improvisaties op onder andere het Brielse volkslied.