Zwartewaler draagt bij aan stiller treintracé

Brielle – Zwartewaler en gepensioneerd trilling-analist Co van Kleef was een van de indieners van een zienswijze bij het ontwerp-tracébesluit van het Theemswegtracé. Het resultaat is dat er beduidend minder geluidsoverlast zal zijn in het dorp.

Co van Kleef zag de tekeningen van het Havenbedrijf en dacht: "Dit kan beter!". Hij zette zich aan de tekentafel en maakte een ander voorstel. Op twee punten geven de aanpassingen in het ontwerp van het Havenbedrijf aan dat hij het goed zag. Het eerste punt is dat de opstaande rand van de verhoogde betonnen constructie op pijlers van het tracé over de gehele lengte wordt verhoogd van 1,40 naar 1,70 meter. Het tweede is dat de binnenzijde van deze rand geluidsabsorberend wordt uitgevoerd. Beide maatregelen schelen een slok op een borrel voor het geluidsniveau voor de omgeving. Co van Kleef liep dan ook met een grote grijns rond op de laatste inloopavond in juni en schudde daar de handen van de managers van het project.

Een heus visserijmuseum

Ook op een ander vlak is er vooruitgang op het gebied van de leefbaarheid in Zwartewaal. Een start is onder andere gemaakt met plannen voor de Christinalaan, de entree van het dorp en de samenwerking tussen de verschillende stichtingen en verenigingen. Ook is er een ambitieus plan voor een heus visserijmuseum. Woensdagavond 27 september vanaf 19.30 uur is hierover een informatieavond in de Gaffelaar. De wethouders Verbeek en Borgonjen en de directeur van het Historisch Museum Den Briel Marijke Holtrop zijn hierbij aanwezig. Belangstellenden zijn van harte welkom.