Afbeelding

Einde voor zeilschip Linquenda II?

Actueel 580 keer gelezen

Als het aan de gemeente Hellevoetsluis ligt moet de klipperaak Linquenda II z.s.m.vertrekken van de huidige ligplaats aan de Veerhaven

Leo Blok - foto: Linquenda

Hellevoetsluis - De gemeente wil op de locatie die de Linquenda II qua water en grond in gebruik neemt, 12 bootwoningen bouwen. Dit blok woningen maakt echter onderdeel uit van een totale ontwikkeling op de kop van de landtong van ca 54 woningen waardoor de Linquenda II niet meer via de oever bereikbaar zou zijn.

Huizen
Het totale complex bestaat uit de genoemde bootwoningen en appartementen die qua prijs in de vrije sector vallen. Verder is hier alleen nog bekend dat er sprake is van vergevorderde overeenstemming met een projectontwikkelaar die de eerste rechten van deze planontwikkeling heeft gekregen.

In 1999 is voor het eerst aan de familie Ruitenga meegedeeld dat de bestemming van de Veerhaven zou veranderen. Het duurde echter tot december 2014 voor er aan Jan en Simone Ruitenga werd verteld dat ze uit de Veerhaven weg moesten. Toen werd ook het eerste gesprek over een alternatieve ligplaats in Hellevoetsluis gesproken. Daar ontstond ook het conflict dat nu door een uitspraak van de rechtbank moet worden beslist. Het proces is door de gemeente aangespannen om zo met een uitspraak dwingend op te kunnen treden.

Alternatief
Door de gemeente werd als alternatief een ligplaats in de Koopvaardijhaven aangeboden, achter de Zeefakkel, het schip van de Zeeverkenners. De gemeente ging er daarbij vanuit dat daar in het verleden eerder een charterschip heeft gelegen. Dat was de 'Zeeland' waarmee men o.a. naar Middelharnis kon varen.

Linquenda
De naam Linquenda komt uit het Latijn en betekent 'Eens moet ik het verlaten': een belofte dat het schip/huis/jacht langer zou meegaan dan de eigenaar. De klipperaak werd gebouwd in 1914 en biedt de gebruiker veel mogelijkheden van trouwceremonies tot het uitstrooien van as van een dierbare op het water.

Geen alternatief
Jan en Simone Ruitenga vinden het geboden alternatief onvoldoende omdat het aan de Koopvaardijhaven niet mogelijk is om het schip veilig op en af te komen. De familie Ruitenga kocht indertijd de loopbrug die ook door de Zeeland werd gebruikt. De gemeente heeft nog niet gereageerd op het verzoek om die weer te mogen gebruiken, zodat er wel een veilige situatie ontstaat. Ook de huurprijs die men daar moet betalen is vrijwel het drievoudige van het liggeld in de Veerhaven. Het echtpaar Ruitenga leeft voor het zeilen en zijn internationaal bekend als de organisatoren van Pinkster Sail, een evenement dat duidelijk bij de toeristische attracties hoort.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws