Burgemeester Van Oosten legt een krans bij het oorlogsmonument.
Burgemeester Van Oosten legt een krans bij het oorlogsmonument. Foto: Foto-ok.nl

Natte, maar drukbezochte dodenherdenking in Spijkenisse

Algemeen 476 keer gelezen

Spijkenisse – De dorpskerk was op 4 mei het startpunt rondom de jaarlijkse dodenherdenking. Aansluitend volgde een stille tocht richting het oorlogsmonument aan de Vredehofstraat in Spijkenisse.

Onder begeleiding van dameskoor Sparkling, de klanken van muziekvereniging TOGIDO en de menselijke erehaag van de Scouting, was het een mooie ingetogen herdenking. De toespraak van burgemeester Foort van Oosten was in één woord indrukwekkend te noemen.

Als voorbeeld van antisemitisme en de gruwelijkheden die hiermee gepaard gingen in 1940-1945, benoemde de burgemeester de familie Levi, die destijds woonde in Spijkenisse. Dit, tot het moment dat het gezin gedeporteerd werd om nooit meer terug te keren. Een symbool van het Joodse leven uit Spijkenisse, dat plaatselijk het gezicht is geworden voor alle getroffenen in de oorlog.

`In nauwe verbondenheid met onze vrienden uit Oekraïne. In de hoop dat het recht en de vrijheid waarvoor in de Tweede Wereldoorlog zo hard is gestreden, ook in hun land zullen zegevieren’, zo sloot de burgemeester zijn speech af.

Aan de heer Aart van Kapel was de eer toegekomen deze gelegenheid te mogen presenteren. Stadsdichter Natasja Bodde droeg een spoken word voor, waarna de indrukwekkende klanken van de Taptoe’ en twee minuten stilte begonnen. Vervolgens legde burgemeester Foort van Oosten de eerste krans.

Diverse delegaties en afgevaardigden legden hierna een krans of bloemen: projectgroep ‘De bron van vrede’, het Engelse 600 ‘City of London’ Squadron, Veteranen Spijkenisse, De Jonge veteranen Spijkenisse, Oud-mariniers, Oud-militairen van Indië Nieuw-Guinea, Lhbti-gemeenschap Nissewaard, de kindergemeenteraad, de jongeren van het jongerenpanel Nissewaard en enkele genodigden.

Iedere aanwezige kreeg de kans om deel te nemen aan het defilé wat langs het oorlogsmonument en het eregraf van de Engelse neergeschoten vliegeniers liep. De organisatie had voor de defilés tulpen verzorgd die werden uitgereikt door de scouts van de Scouting.

Peter Heine maakte de volgende impressie:


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws