De herdenking in Zuidland met wethouder Postma.
De herdenking in Zuidland met wethouder Postma. Foto: Jac Ketting

Herdenken in Zuidland

Algemeen 1.446 keer gelezen

Zuidland – De jaarlijkse dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Kerkstraat georganiseerd door het Comité 1940 – 1945 werd voorafgegaan door een stille tocht vanaf de Ring. Ondanks de regen bijgewoond door veel publiek klonk na het Taptoe-signaal en de twee minuten stilte het Wilhelmus gespeeld door muziekvereniging TOGIDO. 

Herdacht worden burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

De sfeer was ingetogen en respectvol voor het moment en elkaar.

Wethouder Jeroen Postma hield een toespraak waarbij aandacht werd geschonken aan de deportatie van de Joodse familie Levie uit Zuidland. Zij kwamen om in de vernietigingskampen van Sobibor en Auschwitz. Ook werd stil gestaan bij het toenemend antisemitisme in onze samenleving. Tenslotte werd onze verbondenheid met de Oekraïners genoemd waarvan een aantal bij de herdenking aanwezig waren.

Kinderen van de basisschool de Vlasblom lazen gedichten en persoonlijke verhalen voor. 

Aansluitend was er de krans- en bloemlegging namens het gemeentebestuur en diverse maatschappelijke organisaties. Tenslotte konden alle aanwezigen langs het monument gaan om te herdenken en hun respect te tonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws