Links Dick Monster, rechts Bart Wassenaar
Links Dick Monster, rechts Bart Wassenaar Martin van Gurp

Op 26 september unieke Brielse wandeltocht

Algemeen 436 keer gelezen

Brielle - Op zaterdag 26 september wordt voor de eerste keer 'de historische wandeltocht Brielle' georganiseerd door een daartoe opgerichte stichting.

Voorzitter Bart Wassenaar en medebestuurslid Dick Monster vormen samen met Dominique Westerveld het bestuur van de 'Stichting Wandelgroepen Brielle'. De twee mannen zitten aan tafel en vertellen hoe het zo gekomen is. “Straks in 2022 viert Brielle 450 jaar vrijheid. Dan worden bijzondere evenementen georganiseerd. De 'historische wandeltocht Brielle' moet in 2022 zo'n bijzonder evenement worden. Waarom het een bijzonder evenement wordt, vertellen ze later. “Maar eerst nog wat anders.” Om de organisatie van de wandeltocht in 2022, waarbij gemikt wordt op duizenden wandelaars, helemaal in de vingers krijgen, wordt, op kleinere schaal, al dit jaar een wandeltocht georganiseerd; en in 2021 weer.“ Op 26 september moet de organisatie er al gelijk als een huis staan,” zegt Dick Monster. “En dat doen we met als doel om in 2022 echt groots te gaan uitpakken,” vult een enthousiaste Bart Wassenaar aan.

Dit jaar kunnen niet meer dan 750 deelnemers zich inschrijven voor de tocht, verdeeld over vijf verschillende afstanden. “Dat kleine aantal heeft vooral te maken met het coronavirus. Veiligheid gaat voor alles. Daarom kunnen inschrijvingen deze keer alleen online gedaan worden en wordt er volgens een strak schema gestart voor de 30, 25, 20, 15 en 7 kilometertochten.” Voor het online inschrijven moeten geïnteresseerden naar www.wandel.nl en klikken op 'agenda'. Er zijn nu al wandelaars uit Groningen en Maastricht die graag op 26 september naar Brielle komen. “Maar toch worden per afstand niet meer dan 150 deelnemers toe gelaten. “Daar gaan wij ons strikt aan houden.”

Het inschrijfgeld is 7,50 euro. Wat de stichting betreft, wordt de wandeltocht een jaarlijks terugkerende traditie. “Wat wij gaan doen, wordt echt bijzonder. De wandelaars komen allemaal voor een controle in de Catharijnekerk terecht. Daar kan wat worden gegeten en gedronken en dat onder het genot van orgelmuziek,” zegt Bart Wassenaar. “Vanaf de 15 kilometertocht komen de wandelaars ook in de Bedevaartskerk terecht, waar het orgel ook zal worden bespeeld,” zegt Dick Monster. Zijn pretoogjes glimmen. Ze zullen er alles aan doen om de deelnemers op een leuke en educatieve manier te laten kennismaken met Brielle en haar rijke geschiedenis, de wallen, de bastions, het kruithuis, de kerken en de omgeving van Brielle. De Brielse Gidsengroep staat daar garant voor. Want het is de gidsengroep die de foto's van de wandelroutes hebben voorzien van verhelderende teksten die de de deelnemers een inkijkje geven over hoe het vroeger was en hoe het allemaal in Brielle zo gekomen is.

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws