Clown Peer aan het ramen lappen bij het Catharina Gasthuis
Clown Peer aan het ramen lappen bij het Catharina Gasthuis

Glazenwassende clown Peer bij het gasthuis

Algemeen 262 keer gelezen

Brielle - In deze moeilijke tijd rond het Coronavirus mogen we geen visite ontvangen of zelf op bezoek gaan. Vooral ouderen met dementie en mensen met beperkingen hebben het in deze tijd extra zwaar.

Clown Peer verzon een list. Peer ging de afgelopen weken ramen lappen en toverde daarmee op menig gezicht een glimlach. Leonie Bekker weet alles over die clown te vertellen. Zij roept Peer tot leven. Je ziet aan alles dat ze dat met heel veel plezier en toewijding doet.

"Ik ga op bezoek. Het is namelijk geen act. Peer is een 'contact clown' in de zorg. Dit doe ik naast mijn werk als activiteiten begeleidster in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Hoe het allemaal zo begonnen is? Ik had bewondering voor de cliniclowns en wilde dit ook graag leren. In eerste instantie alleen als aanvulling op mijn werk. Tijdens de opleiding bleek dat de 'contact clown' dichter bij me stond als ik dacht en zo is Peer twee jaar geleden ontstaan. Ze is een zachte lieve clown die open staat voor anderen en zich kwetsbaar en gevoelig kan opstellen. Peer komt graag op bezoek bij iedereen die behoefte heeft aan contact."

"Met de komst van het coronavirus en de crisis die daarop volgde, kon Peer niet meer op pad," zegt Leonie. "De crisis bracht me op het idee om als glazen wassende clown toch de mensen te kunnen opzoeken. Ik mag in deze weken nergens binnen komen en als glazenwasser hoeft dat ook niet, zegt Leonie"

Dan rijst natuurlijk de vraag of je op die manier wel goed contact kan maken met de mensen achter het glas? Over het antwoord hoeft Leonie niet lang na te denken. " Ik wist dat natuurlijk ook niet precies. Maar vanaf de eerste minuut dat ik als glazenwasser begon, zag ik door de ramen heen dat de mensen enthousiast reageerden op wat ik deed. Ze wenkten me naar binnen, maar dat mag ik natuurlijk niet. Ik zag ze lachen, zwaaien, verbaasd kijken, en ze wezen naar me."

Leonie werd zelf net zo enthousiast. "Ik sta dicht bij ze, terwijl ik in feite onbereikbaar ben. Wat ik doe is reageren op hun reacties. Zo bouwen we samen een bijzonder kwartiertje op. De sfeer van mijn bezoek wordt daarmee bepaald door mijn publiek."

Leonie werkt met geduld en respect "Iedereen mag zichzelf zijn. Dat vind ik erg belangrijk. Met wat ik als glazen wassende clown doe, is aansluiten bij de emoties die ik aan de andere kant zie. Of bewoners nou boos zijn, blij, bang of verdrietig. Peer is er voor iedereen."

Werkloos is Peer ondanks de crisis niet. "Ik heb deze week drie bezoeken. Vorige week was ik bij het Brielse Gasthuis, de Herbergier en de Plantage. Bij het gasthuis is de foto gemaakt. In die foto zit alles opgesloten, wat een bezoek van Peer zo leuk maakt!"

Lees meer lokaal nieuws op www.brielsnieuwsland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws