Afbeelding
Foto: Janneke Koningswoud

Stichting Friend4Jef en Hospice Calando

Actueel 227 keer gelezen

Het in Dirksland gevestigde Hospice Calando is bij alle Memorial Matches van de Hellevoetse Stichting Friends4Jef één van de goede doelen geweest.

"In 2006 kwamen wij als vrienden van Jeffrey de Jong in contact met Calando. Jeffrey ontving in zijn laatste dagen liefdevolle en vakbekwame zorg van Calando. Als vrienden waren wij daarvan echt onder de indruk, ook van de steun die de ouders van Jeffrey van Calando mochten ontvangen. Het verdriet van het verlies van de toen 18-jarige Jeffrey was de aanleiding voor zijn vrienden en teamgenoten om de Friends4Jef Memorial Matches te organiseren. Na 10 jaar en evenzoveel Memorials was het tijd om deze wijze van rouwverwerking af te sluiten. Tijdens deze Memorials werd op allerlei manieren zoals veilingen, loterijen, sponsoring en natuurlijk de entree veel geld opgehaald voor doelen die het zware leven van kinderen met kanker iets aangenamer konden maken. Hospice Calando was daar altijd bij", aldus Jan van Asperen, secretaris van de Stichting Friends4Jef en samen met zijn echtgenote Basti ook als vrijwilliger betrokken bij Calando.

Afscheid
Op 21 juni jl. nam Mevrouw Janneke Koningswoud afscheid van "haar" Hospice Calando te Dirksland om van haar welverdiende pensioen te gaan genieten. Op Voorne-Putten bleef dit nieuws een beetje onderbelicht. Op Goeree-Overflakkee daarentegen was dit een grote gebeurtenis, niet in de laatste plaats omdat Mevrouw Koningswoud twintig jaar leiding heeft gegeven aan het hospice. Zij was al in de voorbereidingsfase van het hospice betrokken bij de ontwikkeling van deze vorm van palliatieve zorg. Haar inzet en inspiratie hebben er zeer toe bij gedragen dat hospices in Nederland ontstonden die mensen in de allerlaatste fase van hun leven verzorgen in een huiselijke sfeer.

Ereburger
Tijdens de enorm drukke receptie werd mevrouw Koningswoud door burgemeester Ada Grootenboer van de gemeente Goeree-Overflakkee tot de allereerste ereburger van die gemeente werd benoemd. Dat zegt genoeg over haar inspirerende persoonlijkheid en haar bijdrage aan de samenleving.
Cheque
De penningmeester van de Stichting Friends4Jef, Guvenc Ayaz ontving onlangs nog een mooi bedrag op de bankrekening van de Stichting. Enkele jaren geleden werd de Stichting benadeeld door een factuurfraude. Na een veroordeling door de rechtbank mochten wij onlangs via Justitie alsnog dit bedrag terugontvangen.

Toen vervolgens bekend werd dat Mevrouw Koningswoud afscheid nam van Hospice Calando ontstond in het bestuur van de Stichting al snel het idee om deze kans aan te grijpen. Bij de organisatie van de receptie werd spreektijd aangevraagd tijdens de receptie.

Uit handen van voorzitter Arlée Brandhorst werd na een korte speech, een cheque aangeboden aan Mevrouw Koningswoud welke zij geheel naar eigen inzicht mocht besteden aan Calando. "Haar ontroering was groot toen wij daar ineens op het podium verschenen en die van ons niet minder", aldus Arlée Brandhorst. Zoveel herinneringen, zoveel verdriet maar ook zoveel mooie momenten om op terug te kijken. Het was een mooie afsluiting. De cirkel is rond om maar eens een cliché te gebruiken.

Stichting Friends4Jef
De Stichting Friends4Jef kan nu haar boeken sluiten. De naam leeft nog een aantal jaren voort op de "Vrienden van" borden van de V.V. Nieuwenhoorn en de V.V. Hellevoetsluis. De voetbalverenigingen die de Memorials mede mogelijk maakten.

Een periode wordt afgesloten. Een periode die begon met een ongekend drama, het verlies van een vriend, een jongen van 18 jaar maar die ook tot enorme saamhorigheid en intense vriendschappen heeft geleid. Wij allen zullen Jeffrey nooit vergeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws