Afbeelding
Foto: PR

Zeevissen met trekpaarden

Actueel 848 keer gelezen

Maasvlakte - Dit najaar wordt op twee bijzondere stranden in de regio een vergeten traditie nieuw leven ingeblazen: zeevissen met trekpaarden. Dit verloren strandgebruik was vroeger regelmatig te zien als de omstandigheden gunstig waren, en boer en visser handen ineen sloegen om een extra centje te verdienen. Nu kunt u het weer komen bekijken, aan het Maasvlaktestrand, of op Hoek van Holland, met dank aan een groep enthousiastelingen, bestaande uit vissers, natuurgidsen en ruiters.

Met steun van onder meer de Gemeente Rotterdam organiseren zij het evenement in de hoop om zo genoeg aandacht op te trommelen om er een jaarlijks terugkerend gebruik van te maken. Niet voor het geld, maar omdat het zo'n mooie bezigheid is. Een unieke samensmelting van mens, dier en natuur.

Vangst

Bij het paardenvissen gaat een paard met ruiter het water in, en trekt daarbij een speciaal net achter zich aan dat over de bodem sleept. De vangst kan van alles zijn: van schol en schar tot krab en kwal. Vroeger werd op deze manier ook naar schelpen gevist, en —zoals de vissers nu zullen doen— naar garnalen, die juist in dit jaargetijde van het juiste formaat zijn, ook dichtbij de kust. Voor de gelegenheid zullen enkele prachtige Nederlandse trekpaarden (tot wel 1.000kg zwaar!) worden ingezet. Wat de vangst precies zal zijn laat zich niet voorspellen, maar iedereen is uitgenodigd om langs te komen en een kijkje te nemen. Er zal uitleg gegeven worden over het gebruik, de altijd veranderende kust, en de verschillende soorten netten. Natuurlijk kunt u erbij zijn wanneer de buit aan land wordt gebracht. Aanwezige natuurgidsen kunnen er alles over vertellen, voordat de vangst weer netjes wordt vrijgelaten.

Verhalen

Bijzonder aan dit project is ook dat er een schrijver aanwezig zal zijn, die probeert in kaart te brengen wat de precieze geschiedenis was van deze manier van vissen, en andere soorten van kleinschalige visserij, en strandleven vroeger. Zijn teksten zullen later dit jaar gepubliceerd worden, en als u nog verhalen kent of tips heeft kunt u altijd mailen naar zeepaard@simonweeda.com

Informatie

De vissers zullen van 10.00 tot 14.00 in de weer zijn op het strand, allerhande technieken uitproberend, met alle ruimte voor foto's, vragen en antwoorden. Het beloven unieke dagen te worden.

Kosten: gratis

Data: 21 oktober Tweede Maasvlakte, 11 november Hoek van Holland

Lokatie:

21 oktober aan het recreatiestrand op de Tweede Maasvlakte, ongeveer tussen P1, en P2 aan de Maasvlakteboulevard.

•11 november bij Hoek van Holland, tussen het Stuifkenszand en de Rechtestraat, nabij strandpaviljoen Lodge25.

Tijd: er zijn beide dagen doorlopend activiteiten van 10.00 tot 14:00

Verdere informatie: facebook.com/zeevispaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws