Afbeelding

Eerbetoon aan juf Bijlaard op Maria Rust in Rockanje

Algemeen 691 keer gelezen

Rockanje - Het gaat goed op de oude begraafplaats aan de Zeeweg in Rockanje: de bloemen bloeien, de kamers van het insectenhotel zijn bezet en de graven worden netjes bijgehouden. De gemeente onderhoudt de begraafplaats, samen met de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne). Toch zijn er een paar grafmonumenten nog niet gerestaureerd, zoals dat van onderwijzeres Rachelle Henderiëtta Bijlaard-Reijerkerk (1840-1915).

In de jaren tachtig was haar grafmonument nog in redelijke staat. Het bestond uit een hardstenen staande steen met een marmeren tekstplaat erop geschroefd. In de loop der jaren werd het marmer dun en bros, totdat de plaat eraf viel en uiteindelijk in drie stukken brak. De letters waren al onleesbaar, maar nu is het grafmonument pas echt anoniem.

Collega’s van meester Goudswaard

Iedereen in het dorp kent meester Goudswaard (1853-1932). Hij kreeg in 1922 bij zijn vijftigjarig jubileum als onderwijzer een bank van de burgerij en later zelfs een standbeeld. Hij ligt begraven op Maria Rust in een fraai familiegraf, met zijn vrouw, die handwerklerares was. De werkgroep ontdekte meer van de onderwijsgeschiedenis van het dorp: op Maria Rust liggen nog vijf andere leerkrachten begraven. Van hun grafstenen is niets meer over, op de grafsteen van juffrouw Bijlaard na.

Respect
Er valt meer over juffrouw Bijlaard te vertellen, maar vooral wil de werkgroep Maria Rust laten weten dat het een passend gebaar is om haar grafmonument te restaureren en haar haar naam terug te geven. Toon Fokkema, lid van de werkgroep: ‘Haar grafsteen vertelt ons over een van de eerste onderwijzeressen aan de lagere school in Rockanje. Uit respect voor het werk van haar en haar collega’s willen we graag een nieuwe tekstplaat laten aanbrengen. Tja, kosten: 1.600 euro. Handwerk, hè. Gelukkig rekent steenhouwer Martin Timmerman een schappelijke prijs en zijn de eerste donaties binnen. We mikken op een onthulling van de nieuwe tekstplaat op 12 september.’

Open Monumentendag 
Deze restauratie past bij het thema van Open Monumentendag dit jaar: leermonumenten, en dan met name onderwijsmonumenten. Dat zijn bijvoorbeeld historische schoolgebouwen. Die heeft Rockanje niet meer, maar de grafsteen van juf Bijlaard is ook een onderwijsmonument.

Iets voor de restauratie van haar grafsteen doneren? Dat kan via bankrek.nr. NL29 RABO 01122.66.266, t.n.v. Historische Vereniging Westelijk Voorne, Oostvoorne o.v.v. ‘Voor juffrouw Bijlaard’.

Lees meer lokaal nieuws op www.weekbladwestvoorne.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws